Enni vagy nem enni? - B2Sky

Mennyire veszélyesek az utcai kifőzdék és piaci pultosok ételei?

Ha végig nézzük, ahogy megsütik az ételeket, akkor (mondhatjuk), hogy nem veszélyes kipróbálni. Nyilván a higiénia nem egy Michelin csillagos étterem szintjéhez mérhető, de rugalmasnak és toleránsnak kell lennünk, hiszen egy egzotikus úticélt választottunk. Rengeteg árus közül választhatunk, akiknek a “portékája” bizalomgerjesztő. Ezt az edények tisztaságából, az alapanyagok tárolásából, az árusok ruházatából szűrhetjük le.

Thaiföldön sok európai él, ahol ezek az emberek étkeznek, ott szinte biztos, hogy mi is nyugodtan asztalhoz ülhetünk. A piacokon könnyen észre lehet venni a népszerű kifőzdéket (sokan vannak, és hangosak), itt többnyire biztonságosak és olcsók az ételek. Kerüljük azokat az árusokat, akik egész nap a forgalmas utak mellett kínálják az ételeiket. A kis éttermeknél keressük a “Clean Food Good Taste” feliratot, ezek a büfék, kifőzdék tanúsítvánnyal rendelkeznek, “tiszta étel, finom íz”.

Hogy rovarokat fogyasszunk, azt senki nem fogja ránk kényszeríteni, de ha már Thaiföldön vagyunk, érdemes kipróbálni! A turisták gyakran egymást heccelve, fogadások feltételeként kóstolják meg ezeket az ínyenc falatokat. Lárvák, kukacok, csótányok, sáskák, hernyók, bogarak és skorpiók közül választhatunk. Az ízeltlábúakat forró olajban sütik, és utána fűszerezik. Általában nem látjuk az állatokat sütés előtti állapotukban, azok már megsülve kerülnek az árusok pultjaira. A sokakban undort kiváltó állatokat biztonságos környezetből, külön erre a célra fenntartott farmokon tenyésztik és kereskedőkön keresztül jut el piaci árusokhoz, ezért abszolút biztonságosnak tekinthetőek. Plusz igazi fehérje és multivitamin bombák.

Ha a sült rovarokhoz mégsem kaptunk kedvet, akkor kipróbálhatjuk a grillezett békát, amit Thaiföldön nagyon finoman készítenek el. Magyarországon is megkóstolhatjuk a sült békacombot, Thaiföldön viszont nem csak a combját, hanem a test nagyobb részeit is felszolgálják. Persze ne úgy képzeljük el, hogy egy egész békával szemezünk a tányérunkon. Gyakran kis darabokra vágva tésztás vagy zöldséges ételekbe keverik bele.

A tejtermékek nem jelentenek veszélyt, sajtokat viszont nem fogyasztanak Thaiföldön. Tejet különböző ízesítésekben és kiszerelésben kaphatunk a boltokban.

BUSINESS UTAZÁS