Mit vigyél magaddal? - B2Sky

Pénz, útlevél, naptej, szúnyogriasztó – A sorrenden lehetne vitatkozni, de ezek a legfontosabb dolgok, amikkel a karibi kirándulásunkra készülni kell.

PÉNZ, MINDIG A PÉNZ

A legelső dolog, amit meg kell jegyeznünk, hogy Kubában sok készpénzre lesz szükségünk, méghozzá euróra és nem amerikai dollárra, mert azt nagyon rosszul váltják (az ATM-ek nem igazán működnek, úgyhogy a kártyáinkra nem támaszkodhatunk). Valutát csak az országban kaphatunk, ahol kettős pénzrendszer van. A turisták a CUC-ot használják (kubai konvertibilis peso) a helyiek CUP-ot (kubai peso). 1 USD = 1 CUC = 25 CUP – vagyis nagyon figyelnünk kell arra, hogyha CUC-al fizetünk, előfordul, hogy CUP-ban adnak vissza átváltás nélkül, ergo nagyon nem járnánk jól. (Az előítéletekkel szemben viszont a helyiek általában nagyon segítőkészek és nem próbálnak meg lehúzni.)

PAPÍROK, MINDEN FORMÁTUMBAN

Mi kell még a nagy kalandhoz? Útlevél, nyilván, de amiről ne feledkezzünk meg, hogy vízumot is igényelnünk kell. Ha utazási irodán keresztül utazunk, könnyű dolgunk van, hiszen az irodától megkapjuk aturistakártyát. Magánszemélyként kicsit bonyolultabb a helyzet. A kubai nagykövetségen keresztül intézhetjük ezt el. Mivel csak banki befizetést fogadnak el, így ezt előre el kell intézni (kb 3 nap az átfutási idő), ezután (időpont nélkül), a szükséges iratokkal a konzulátuson személyesen kell megjelenni, ahol a helyszínen kiállítják nekünk a turistakártyánkat. A másik dolog amiről mindenképpen gondoskodnunk kell, az utasbiztosítás, ez alól nem lehet kibújni és nem is érdemes. (Mindenről készítsünk másolatot, nyomtatva és digitálisan felhőbe mentve!)

TISZTASÁGI CSOMAG? IGEN!

Naptejet, és egyéb tisztálkodási szereket érdemes magunkkal vinni, mert az országban, a hiánygazdaság miatt nem minden terméket tudunk könnyen beszerezni. Naptejből magas fényvédő faktorút és nagykiszerelésűt vigyünk. Bármennyire is igyekszünk, valószínűleg valami bőrnyugtató, napozás utáni készítményre is szükségünk lesz. Nedves törlőkendők, kézfertőtlenítő (!), sampon, tusfürdő, izzadásgátló – ezeket mind szerezzük be előre. (A következő tanácsunk csak nőknek szól, férfi olvasóink nyugodtan ugorjanak a következő bekezdésre! Ha szükségünk lesz a nyaralás alatt tamponra vagy betétre, feltétlenül otthonról vigyünk magunkkal, mert kint nagyon drága és nehéz beszerezni!)

A TRÓPUSI ÍZELTLÁBÚAK ELLEN

Szúnyogriasztóból mostanában sokan a természetes hatóanyagút választják szívesebben, de a mediterrán rovarok ellen a DEET tartalmú szerek válnak be igazán. Szóval, környezetvédelem ide vagy oda, inkább ez, mint egy trópusi-láz. Hosszú, világos, lenge ruhadarabokkal is védekezhetünk a csípések ellen (plusz ezek a hőmérséklet elviselésében is segítenek).

ELEKTRONIKA, MIT ÉS MIT NE

Elektronikus cikkek: érdemes olyan telefont vinni, ami működni fog Kubában is, ennek nézzünk utána, és a szükséges átalakítóról is gondoskodjunk, hiszen a szigetországban amerikai típusú konnektorok vannak, (lehetőleg olyat keressünk, ami a feszültséget is átalakítja). Powerbank, plusz töltőkábel is jól jön  a nyaralás alatt. Laptopot, tabletet teljesen fölösleges magunkkal cipelni, hiszen Wi-Fi-t csak néhány köztéren (amihez Wi-Fi kártyát kell vásárolni) és szállodában használhatunk, de az sem szélessávú internet. (Ami igazából nem nagy gond, Kubában vagy! Nézelődj, beszélgess és ne csak a telefonodon pötyögj.)

ÖLTÖZKÖDÉSI TANÁCSADÁS (NEM, EZ NEM A VOGUE!)

A hosszú és lenge ruhadarabokat már említettük, de persze a rövid darabok sem jönnek rosszul Kubában (a bőröndben mindenképpen legyen rövidnadrág, atléta, póló, szoknya, top, ruha, vékony sapka, kalap, napszemüveg, könnyű túra hátizsák). Fürdőruhából akár 3-4 szettet is vihetünk magunkkal, ugyanis csodálatos partokat fedezhetünk fel. A kényelmes cipő a sétákhoz kötelező, hiszen több órás gyönyörű gyalogtúrák várnak ránk, és természetesen a strandpapucs is elengedhetetlen. Esetleg egy nagy kendőt is beszerezhetünk, ami multifunkcionalitása miatt használható: a repülőn párnaként, takaróként, strandtörölközőként, vagy eltakarhatjuk vele a testrészeinket a tűző nap elől. Egy tornazsákot kinevezhetünk szennyes tárolónak, nem foglal sok helyet, könnyű és nem keverednek a tiszta ruhákkal a használtak. 

CSAK EGÉSZSÉGESEN

Egy nagyon hasznos tipp: nem mindig lesz alkalmunk ásványvizet vásárolni, ezért vigyünk magunkkal egy jó minőségű szűrővel ellátott vizes palackot. Arra az esetre ha mégis véletlenül csapvizet innánk - amit tényleg semmi esetre se tegyünk Kubában- legyen nálunk probiotikum, sok. Egy mini elsősegély készlet sem hátrány, alap fájdalomcsillapítóval, gyomorpanaszok elleni gyógyszerrel  és sportkrémmel kiegészítve. Amit ajánlani tudunk még, az a tengeri betegség elleni készítmény. Utóbbi nem csak a hajókázásnál jön jól, de ha szédülősek vagyunk számíthatunk jótékony hatására a hegyekben, a sziklák közötti túrázásnál is.

Egy kevésbé hasznos tipp, de jól jöhet: vigyünk magunkkal pár golyóstollat, cukorkát, apróságokat, amiket a helyieknek ajándékozhatunk, nagyon kedves gesztus és könnyebben barátkozhatunk.

BUSINESS UTAZÁS

Úticélod csak egy kattintásra van!

Várj! Nem találtad meg amit kerestél?

Mielőtt elhagynád az oldalunkat, szeretnénk neked egy utoljára felajánlani a lehetőséget:
Kérj rád szabott utazási árajánlatot és mi 1 napon belül elküldjük a legjobb ajánlatainkat!