Fakultatív programleírások - B2Sky

Viñales

Ahogy Párizs nemcsak az Eiffel-tornyot és a Louvre-ot jelenti, úgy Kuba is jóval több a rum, salsa, szivar hármasánál. Nyilván, a képeslapok legszívesebben Kuba karneváli arcát láttatják, ám, aki szívesen megnézné azt is, hogy milyen volt a szigetország azelőtt, hogy az első gurulóbőröndös turista megjelent volna, annak van néhány kihagyhatatlan tippünk.

Havannától nagyjából 2 és fél órás útra, délnyugatra fekszik Viñales, a Karib-szigetek szinte érintetlen ékszerdoboza. A Pinar de Rio tartományban található völgy látványosságai a mogoták, a látszatra random módon szétszórt, növényekkel dúsan benőtt jura-kori mészkősziklák.

Barlangok a mogoták alatt

A Viñales-völgy nemcsak a földfelszínen tartogat lélegzetelállító meglepetéseket. A sziklák alatt kiterjedt barlangrendszer bújik meg, ezek közül az egyik leglátogatottabb a Cuevas de Santo Tomas. A föld alatti karsztképződmények magassága helyenként eléri a 100 métert és a barlangokban kialakult tavakban pedig akár még egy romantikus csónakázásra is lehetőségünk nyílik.

Nem(csak) dohányosoknak

A Viñales-völgy természeti szépsége nemcsak a helyiek számára fontos, de felkerült az UNESCO 1999-ben a világörökségi listájára is. Az itt megbújó helyi falvak megőrizték eredeti bájukat, amihez a földművelés, dohánytermesztés központi szerepe is hozzájárult.

Apropó, dohánytermelés! Szakértők szerint a világ legjobb dohányleveleit Kubában termesztik, így nem csoda, hogy mindenfelé dohány-ültetvényekkel és száradó dohánylevelekkel találkozhat az arra járó.

Ha mindezt a gyakorlatban is látni szeretnénk, érdemes a Viñalestől - a térséggel azonos nevű központi várostól - mindössze 1 km-re északra található Finca Raúl Reyesbe látogatni. A dohányültetvényen a Nicotiana (dohány latinul) termesztésével ismerkedhetünk meg, de a helyiek szívesen megmutatják a dohányfeldolgozásnál használt egyedi faeszközeiket, sőt a secadero-kat, a szárítóházakat is. Utunk végén a látnivalókban megfáradt turista egy kis gyümölcsöt, kávét, purót (szivart) és természetesen egy pohárka hamisítatlan kubai rumot is elfogyaszthat.

Jarden Botanico - virágbolt nagyban

Még Viñales-ben maradva közvetlenül a Servi-Cupet benzinkút szomszédságában egy szinte észrevétlen, növényekkel dúsan befuttatott vörös kaput találunk, a botanikus kert bejáratát. A bejáraton belépve egy trópusi dzsungel tárul elénk. Itt azokat a növényeket láthatjuk természetes közegükben, amelyekkel Európában csak a virágboltokban találkozhatunk. Hatalmasra nőtt orchideákat, banánt, kávét, ezerféle pálmafajtát. A kertben csendes kis zugokat alakítottak ki - kifejezetten a csendes meditációra, pillanatnyi szusszanásra vágyó turisták kedvéért.

Egy falat Kuba - El Olivo

Teljesen érthető, ha a megfáradt látogató a több órás séta után megéhezik. És ha megéhezik, akkor a legjobb, ha Viñales legnépszerűbb éttermébe, az El Olivoba tér be. A családi vállalkozásban működtetett étteremben a környező farmokon termesztett zöldségekből, gyümölcsökből, a helyi gazdaságokban gyártott sajtból és a környező vizekből kifogott halakból készült jellegzetes kubai ételeket kóstolhatunk.

Programok esős napokra

Amikor hétágra süt a nap, érthető, hogy szívesebben tartózkodunk a szabadban, kiváltképp, mivel Kuba természeti szépségeit nem hogy egy hét, de két hónap alatt sem tudnánk mind megtekinteni. Ám, amikor borúsabbra fordul az idő, akkor sem maradunk látnivaló nélkül. Viñales főutcáján találjuk a város múzeumát, amelynek Adela Azcuy, a függetlenség hősnője otthonában kapott helyet. Nem messze innen egy kis művészeti galériába botlunk, a Gallería de Arte-ba, ahová nemcsak akkor érdemes betérni, ha odakinn szakad az eső.

Ugyanez mondható el a városka főterén álló aprócska templomról, az Iglesia del Sagrado Corazón de Jesús-ról vagy a főtéren emelkedő, árkádos Casa de la Cultura-ról is. Ez utóbbi a település egyik legrégebbi épülete. Ha erre járunk, ezeket nem érdemes kihagyni!

És, ha ezek után valaki még igazán grandiózus látnivalóra vágyik, annak nem egészen 2 km-t kell utaznia a Das Hermanas mogotához. Itt találjuk ugyanis az egyik híres kubai nevezetességet a Murial de la Prehistoria-t. A monumentális, 180 méter hosszú, az emberiség fejlődését ábrázoló falfestmény még Fidel Castro jóváhagyásával készült. A műalkotás pedig méltán érdemli ki az abszolút turistabarát címet, hiszen ahhoz, hogy megtekintsük, még csak ki sem kell szállnunk az autóból, ugyanis a közeli útról is tökéletesen élvezhető.

Havanna - Tollak, táncosok, Tropicana

Kuba elképzelhetetlen a vérpezsdítő táncot járó nők (és férfiak) nélkül. Ha pedig mi sem utaznánk haza anélkül, hogy megmerülnénk egyetlen estére Kuba éjszakai életében, Havannában a Tropicana Ninghtclubot nem érdemes kihagynunk. Az 1939 óta működő intézmény színvonalas, Las Vegas-i stílusú nagyszabású táncos és kabaré számokkal mixelt műsoraival várja a kikapcsolódni vágyókat.

Jegyet elővételben rendelhetünk bármelyik jegyirodán vagy nívósabb szállodán keresztül. A jegyárak igen különbözőek lehetnek, attól függően, hogy a nézőtéren hová foglaljuk le a helyünket, illetve hogy kívánunk-e a helyszínen vacsorázni. Azonban akár VIP, akár a hátsó sorokba szóló jegyet rendelünk, a legtöbb belépő mellé a Tropicana Ninghtclubban egy pohárka rum és egy kubai szivar is jár.

BUSINESS UTAZÁS

Úticélod csak egy kattintásra van!

Várj! Nem találtad meg amit kerestél?

Mielőtt elhagynád az oldalunkat, szeretnénk neked egy utoljára felajánlani a lehetőséget:
Kérj rád szabott utazási árajánlatot és mi 1 napon belül elküldjük a legjobb ajánlatainkat!