Fakultatív programleírások - B2Sky

Viñales

Ahogy Párizs nemcsak az Eiffel-tornyot és a Louvre-ot jelenti, úgy Kuba is jóval több a rum, salsa, szivar hármasánál. Nyilván, a képeslapok legszívesebben Kuba karneváli arcát láttatják, ám, aki szívesen megnézné azt is, hogy milyen volt a szigetország azelőtt, hogy az első gurulóbőröndös turista megjelent volna, annak van néhány kihagyhatatlan tippünk.

Havannától nagyjából 2 és fél órás útra, délnyugatra fekszik Viñales, a Karib-szigetek szinte érintetlen ékszerdoboza. A Pinar de Rio tartományban található völgy látványosságai a mogoták, a látszatra random módon szétszórt, növényekkel dúsan benőtt jura-kori mészkősziklák.

Barlangok a mogoták alatt

A Viñales-völgy nemcsak a földfelszínen tartogat lélegzetelállító meglepetéseket. A sziklák alatt kiterjedt barlangrendszer bújik meg, ezek közül az egyik leglátogatottabb a Cuevas de Santo Tomas. A föld alatti karsztképződmények magassága helyenként eléri a 100 métert és a barlangokban kialakult tavakban pedig akár még egy romantikus csónakázásra is lehetőségünk nyílik.

Nem(csak) dohányosoknak

A Viñales-völgy természeti szépsége nemcsak a helyiek számára fontos, de felkerült az UNESCO 1999-ben a világörökségi listájára is. Az itt megbújó helyi falvak megőrizték eredeti bájukat, amihez a földművelés, dohánytermesztés központi szerepe is hozzájárult.

Apropó, dohánytermelés! Szakértők szerint a világ legjobb dohányleveleit Kubában termesztik, így nem csoda, hogy mindenfelé dohány-ültetvényekkel és száradó dohánylevelekkel találkozhat az arra járó.

Ha mindezt a gyakorlatban is látni szeretnénk, érdemes a Viñalestől - a térséggel azonos nevű központi várostól - mindössze 1 km-re északra található Finca Raúl Reyesbe látogatni. A dohányültetvényen a Nicotiana (dohány latinul) termesztésével ismerkedhetünk meg, de a helyiek szívesen megmutatják a dohányfeldolgozásnál használt egyedi faeszközeiket, sőt a secadero-kat, a szárítóházakat is. Utunk végén a látnivalókban megfáradt turista egy kis gyümölcsöt, kávét, purót (szivart) és természetesen egy pohárka hamisítatlan kubai rumot is elfogyaszthat.

Jarden Botanico - virágbolt nagyban

Még Viñales-ben maradva közvetlenül a Servi-Cupet benzinkút szomszédságában egy szinte észrevétlen, növényekkel dúsan befuttatott vörös kaput találunk, a botanikus kert bejáratát. A bejáraton belépve egy trópusi dzsungel tárul elénk. Itt azokat a növényeket láthatjuk természetes közegükben, amelyekkel Európában csak a virágboltokban találkozhatunk. Hatalmasra nőtt orchideákat, banánt, kávét, ezerféle pálmafajtát. A kertben csendes kis zugokat alakítottak ki - kifejezetten a csendes meditációra, pillanatnyi szusszanásra vágyó turisták kedvéért.

Egy falat Kuba - El Olivo

Teljesen érthető, ha a megfáradt látogató a több órás séta után megéhezik. És ha megéhezik, akkor a legjobb, ha Viñales legnépszerűbb éttermébe, az El Olivoba tér be. A családi vállalkozásban működtetett étteremben a környező farmokon termesztett zöldségekből, gyümölcsökből, a helyi gazdaságokban gyártott sajtból és a környező vizekből kifogott halakból készült jellegzetes kubai ételeket kóstolhatunk.

Programok esős napokra

Amikor hétágra süt a nap, érthető, hogy szívesebben tartózkodunk a szabadban, kiváltképp, mivel Kuba természeti szépségeit nem hogy egy hét, de két hónap alatt sem tudnánk mind megtekinteni. Ám, amikor borúsabbra fordul az idő, akkor sem maradunk látnivaló nélkül. Viñales főutcáján találjuk a város múzeumát, amelynek Adela Azcuy, a függetlenség hősnője otthonában kapott helyet. Nem messze innen egy kis művészeti galériába botlunk, a Gallería de Arte-ba, ahová nemcsak akkor érdemes betérni, ha odakinn szakad az eső.

Ugyanez mondható el a városka főterén álló aprócska templomról, az Iglesia del Sagrado Corazón de Jesús-ról vagy a főtéren emelkedő, árkádos Casa de la Cultura-ról is. Ez utóbbi a település egyik legrégebbi épülete. Ha erre járunk, ezeket nem érdemes kihagyni!

És, ha ezek után valaki még igazán grandiózus látnivalóra vágyik, annak nem egészen 2 km-t kell utaznia a Das Hermanas mogotához. Itt találjuk ugyanis az egyik híres kubai nevezetességet a Murial de la Prehistoria-t. A monumentális, 180 méter hosszú, az emberiség fejlődését ábrázoló falfestmény még Fidel Castro jóváhagyásával készült. A műalkotás pedig méltán érdemli ki az abszolút turistabarát címet, hiszen ahhoz, hogy megtekintsük, még csak ki sem kell szállnunk az autóból, ugyanis a közeli útról is tökéletesen élvezhető.

Havanna - Tollak, táncosok, Tropicana

Kuba elképzelhetetlen a vérpezsdítő táncot járó nők (és férfiak) nélkül. Ha pedig mi sem utaznánk haza anélkül, hogy megmerülnénk egyetlen estére Kuba éjszakai életében, Havannában a Tropicana Ninghtclubot nem érdemes kihagynunk. Az 1939 óta működő intézmény színvonalas, Las Vegas-i stílusú nagyszabású táncos és kabaré számokkal mixelt műsoraival várja a kikapcsolódni vágyókat.

Jegyet elővételben rendelhetünk bármelyik jegyirodán vagy nívósabb szállodán keresztül. A jegyárak igen különbözőek lehetnek, attól függően, hogy a nézőtéren hová foglaljuk le a helyünket, illetve hogy kívánunk-e a helyszínen vacsorázni. Azonban akár VIP, akár a hátsó sorokba szóló jegyet rendelünk, a legtöbb belépő mellé a Tropicana Ninghtclubban egy pohárka rum és egy kubai szivar is jár.

BUSINESS UTAZÁS