Mit kell tudni a Ramadan-ról? - B2Sky

Néhány fontos dolog, amit érdemes tudni, ha a Ramadan idején utaznak muszlim országba.

 • Kívánjunk mindenkinek békés ramadánt a „Ramadan Mubarak” vagy a „Ramadan Kareem” kifejezésekkel.
 • Legyünk figyelmesek és tartsuk tiszteletben a helyi hagyományokat, szokásokat!
 • A mecsetek környékén kerülendő a hangoskodás.
 • Öltözzünk visszafogottan! A hölgyek részére a fedett váll és a hosszúszárú, laza nadrág megfelelő viseletet jelent, de a férfiak is mondjanak le a rövidnadrágról és az újjatlan pólókról.
 • Tájékozódjunk a nyitvatartási időkről! Az üzletek, éttermek és egyéb turisztikai szolgáltatások a megszokottól eltérő nyitva tartással működhetnek ebben az időszakban a Ramadán szabályainak szigorú betartása miatt. A közintézmények, bankok, múzeumok és egyéb turistalátványosságok általában nyitva vannak, de rövidebb ideig, hogy munkatársaik is hazaérjenek az iftárra. Aki biztosra akar menni, az reggelre tervezze a látványosságok megtekintését.
 • Nem illik a napkeltétől napnyugtáig böjtölő ember előtt enni. A külföldiek és a turisták számára is tilos az étel- és italfogyasztás, valamint a dohányzás nyilvános helyeken. Az éttermek este 6-ig zárva tartanak, ez alól kivételt képeznek a szállodák, ahol a turisták a megszokott kiszolgálást kapják, valamint az ünnep idején napnyugtakor az éttermekben, szállodákban rendezett hagyományos iftár vacsorák igazán felejthetetlen autentikus gasztronómiai élményt nyújtanak.

… és mit NEM illik mondani? – ne mondjuk a böjtölőnek, hogy “nekem sem kellene ennem”, ” le kellene dobnom pár kilót” mert a Ramadán nem erről szól. A 30 nap testi-szellemi lelki megújulást hoz a muzulmán hívő számára…

 • A ramadán iedeje alatt tilos az alkohol fogyasztás!
 • Naplemente után fogyasztják el az Iftart (jelentése reggeli), amely általában datolya és egy pohár tej, majd imádkozás után a fő fogások következnek. Éjszaka, a következő napfelkeltéig szabadon ehet bárki.
 • Az éjszakák nappalokká válnak ramadán idején. A vacsora elfogyasztása után a boltok, kávézók ismét kinyitnak, a városok és az utcák ismét megtelnek élettel.
 • A Ramadán utolsó 10 napja a legfontosabb. Ilyenkor a hívők készülnek a böjtöt lezáró Eid ul-Fitr-ra, ami egy hatalmas népünnepély, a helyiek díszes ruhákba öltöznek, megajándékozzák egymást, feldíszítik otthonaikat és bőkezű vacsorával várják barátaikat. A készülődés megfigyelhető a Dubai World Trade Centre-ben megrendezett piacon, ahol datolyák, gyertyák, ezüsttálak és egyéb helyi érdekességek széles kínálatával találkozhatunk. A piac a Ramadán idején este 8 és éjjel 2-ig tart nyitva, az Eid alatt délután 5-től éjfélig tart nyitva.
 • A ramadán végén a muszlimok ajándékokat adnak a családtagjaiknak és barátaiknak, illetve alamizsnát osztogatnak a szegényeknek.

A turistáknak a legegyszerűbb módja, hogy részt vegyenek a szent ünnepben, ha ellátogatnak a Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding központba (Dubai). Itt megismerhetik az Emirátusok kultúráját és a látogató bátran kérdezhet például a ramadáni szokásokról is. A látogatók számára a jellegzetes emirátusi ételeket a központ kertjében lévő  tradicionális házban szolgálják fel, melyet párnázott padlón, ülve fogyasztanak el.

BUSINESS UTAZÁS

Úticélod csak egy kattintásra van!

Várj! Nem találtad meg amit kerestél?

Mielőtt elhagynád az oldalunkat, szeretnénk neked egy utoljára felajánlani a lehetőséget:
Kérj rád szabott utazási árajánlatot és mi 1 napon belül elküldjük a legjobb ajánlatainkat!