Néhány fontos dolog, amit érdemes tudni, ha a Ramadan idején utaznak muszlim országba.

 • Kívánjunk mindenkinek békés ramadánt a „Ramadan Mubarak” vagy a „Ramadan Kareem” kifejezésekkel.
 • Legyünk figyelmesek és tartsuk tiszteletben a helyi hagyományokat, szokásokat!
 • A mecsetek környékén kerülendő a hangoskodás.
 • Öltözzünk visszafogottan! A hölgyek részére a fedett váll és a hosszúszárú, laza nadrág megfelelő viseletet jelent, de a férfiak is mondjanak le a rövidnadrágról és az újjatlan pólókról.
 • Tájékozódjunk a nyitvatartási időkről! Az üzletek, éttermek és egyéb turisztikai szolgáltatások a megszokottól eltérő nyitva tartással működhetnek ebben az időszakban a Ramadán szabályainak szigorú betartása miatt. A közintézmények, bankok, múzeumok és egyéb turistalátványosságok általában nyitva vannak, de rövidebb ideig, hogy munkatársaik is hazaérjenek az iftárra. Aki biztosra akar menni, az reggelre tervezze a látványosságok megtekintését.
 • Nem illik a napkeltétől napnyugtáig böjtölő ember előtt enni. A külföldiek és a turisták számára is tilos az étel- és italfogyasztás, valamint a dohányzás nyilvános helyeken. Az éttermek este 6-ig zárva tartanak, ez alól kivételt képeznek a szállodák, ahol a turisták a megszokott kiszolgálást kapják, valamint az ünnep idején napnyugtakor az éttermekben, szállodákban rendezett hagyományos iftár vacsorák igazán felejthetetlen autentikus gasztronómiai élményt nyújtanak.

… és mit NEM illik mondani? – ne mondjuk a böjtölőnek, hogy “nekem sem kellene ennem”, ” le kellene dobnom pár kilót” mert a Ramadán nem erről szól. A 30 nap testi-szellemi lelki megújulást hoz a muzulmán hívő számára…

 • A ramadán iedeje alatt tilos az alkohol fogyasztás!
 • Naplemente után fogyasztják el az Iftart (jelentése reggeli), amely általában datolya és egy pohár tej, majd imádkozás után a fő fogások következnek. Éjszaka, a következő napfelkeltéig szabadon ehet bárki.
 • Az éjszakák nappalokká válnak ramadán idején. A vacsora elfogyasztása után a boltok, kávézók ismét kinyitnak, a városok és az utcák ismét megtelnek élettel.
 • A Ramadán utolsó 10 napja a legfontosabb. Ilyenkor a hívők készülnek a böjtöt lezáró Eid ul-Fitr-ra, ami egy hatalmas népünnepély, a helyiek díszes ruhákba öltöznek, megajándékozzák egymást, feldíszítik otthonaikat és bőkezű vacsorával várják barátaikat. A készülődés megfigyelhető a Dubai World Trade Centre-ben megrendezett piacon, ahol datolyák, gyertyák, ezüsttálak és egyéb helyi érdekességek széles kínálatával találkozhatunk. A piac a Ramadán idején este 8 és éjjel 2-ig tart nyitva, az Eid alatt délután 5-től éjfélig tart nyitva.
 • A ramadán végén a muszlimok ajándékokat adnak a családtagjaiknak és barátaiknak, illetve alamizsnát osztogatnak a szegényeknek.

A turistáknak a legegyszerűbb módja, hogy részt vegyenek a szent ünnepben, ha ellátogatnak a Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding központba (Dubai). Itt megismerhetik az Emirátusok kultúráját és a látogató bátran kérdezhet például a ramadáni szokásokról is. A látogatók számára a jellegzetes emirátusi ételeket a központ kertjében lévő  tradicionális házban szolgálják fel, melyet párnázott padlón, ülve fogyasztanak el.

BUSINESS UTAZÁS