B2Sky logó Dubai nevezetességei DUBAI CREEK JUMEIRAH BURJ KHALIFA

Burj Khalifa - 520 méterrel a világ felett

A Dubai legújabb és legmodernebb városnegyedében álló Burj Khalifa 2010 óta a világ legmagasabb épülete címet tudhatja magáénak. A 160 emelet magas felhőkarcoló a város egyik legnépszerűbb nevezetessége, melybe jegyváltás ellenében maximum a 154. emeletig juthatunk fel. A lélegzetelállító kilátás mellett ezen a szinten lehetőségünk van reggelizni, esetleg délután egy teára betérni, a naplementében gyönyörködni vagy a csillagos égbolt és a város fényeinek ragyogása mellett koktélozni.

Dubai szökőkút - a legek legje

A világ legmagasabb épülete mellett található közvetlenül a világ legnagyobb szökőkútja. Itt naponta többször fix menetrend szerint fény-és hangjáték szórakoztatja az arra járókat. A világítás persze sötétedés után érvényesül a legjobban, így érdemes az esti órákban is megnézni, ahogy akár 150 méter magasra is fellövellnek a fénnyel festett vízsugarak. A vízijáték alatt általában arab zene szól, néha azonban egy-egy pop dalokkal megkoreografált előadást is elcsíphetünk. Érdemes a közeli épületek néhány emelet magasban üzemeltetett éttermeiből (TGI Fridays, Ping Pong étterem) vagy kávézóiból szemlélni a showt, így a legjobb magasságból és szögben láthatjuk a vízsugarak táncát.

Dubai Mall - a helyi Mammut

Az 1200 üzletnek és 150 étteremnek otthont adó komplexum közvetlenül a Burj Khalifa mellett található. A „plázának” nevezett létesítményben a vásárláson kívül korcsolyázhatunk, kalandparkban mászhatunk és a 3 emelet magas Dubai Aquarium & Underwater Zoo páratlan világát is felfedezhetjük. Arról pedig ne is álmodjunk, hogy az épületet sikerül egy nap alatt bejárni. Ha elfáradnánk, megpihenhetünk a hatalmas belső vízesés lábánál, illetve amennyiben bankkártyánk engedi, kipróbálhatjuk az arany és ezüst tömböket kiadó ATM-et is, ám érdemes megjegyezni, hogy mindig az aktuális árfolyam ellenében tudjuk mindezt megtenni.

Dubai Creek - a múlt és jövő útja

Ez a sós vizű öböl ketté osztja a várost: az északi, Deira és a déli, Burj részekre. Az egyik oldalról a másikra a metrón és a hidakon kívül vizitaxival és tradicionális vászontetős hajókkal, úgynevezett abraval is átjuthatunk. Az öböl korábban a város kereskedelmi központja volt, és bár ma már nincs akkora jelentősége a gazdaságban, még mindig hangyabolyhoz hasonlítható nyüzsgéssel érkeznek be a hajók szállítmányaikkal és futnak ki innen más országokba. Ajánlott a parttal párhuzamosan végighajózni, így megtekinthetjük az egykori uralkodók palotáit és a Jumeirah mecsetet is a felhőkarcolók tengerében. Az öböl partján a kikötők és a piacok még őrzik a régmúlt emlékeit, a luxus helyett itt bepillantást nyerhetünk kétkezi munkások mindennapjaiba.

Jumeirah mecset - világosban és sötétben

A Dubai öböl mentén álló mecset az iszlám egyik legszebb épülete, mely minden idelátogató előtt nyitva áll vallástól függetlenül. Azonban a nőknek el kell takarniuk arcukat és fejüket, illetve hosszú nadrágot kell viselniük a belépéshez, a férfiak öltözékével kapcsolatban szintén a hosszú nadrág és ing viselése az elvárás. Turistaként csak szervezett túrák kíséretében juthatunk be, melyek körülbelül 1-1,5 óra hosszúságúak, viszont 5 évnél fiatalabb gyermeket nem engednek be az épületbe, így, ha nem tudjuk megoldani lurkónk elhelyezést, ne is álljunk be a sorba. A szabályokat betartva egyébként érdemes részt venni a napközbeni körbevezetésen, hiszen rengeteget megtudhatunk az ott élők kultúrájáról, és este is tanácsos visszalátogatni, ugyanis kihagyhatatlan látványt nyújt, ahogyan fénybe burkolózik az épület.

BUSINESS UTAZÁS