… a boldogságra pedig szüntelenül törekednünk kell, az élet minden percében – többek között ezért látogatunk el Szicíliába is. Három tenger ölelésében a kontinens legnagyobb vulkánjának irgalma vigyáz Európa végvárára. A szaracénok nyomaira épített keresztény barokk és a mindezzel együtt élő színes, szenvedélyes és érzékeny szigetlakók Szicília karakterének rajzolói: egyszerre édes és kesernyés ízeket csalnak az itteni kultúrába belekóstoló látogató ajkaira.
Ezt nyújtja a Földközi-tenger legnagyobb szigete a turisták számára. A kettősség – a jelen örömei és a kulturális értékek sajátos egyvelege – Szicília igazi lényege. A görög, római, arab, normann és spanyol kultúrák által formált mediterrán világ egyszerre befogadó és szigorú, kíváncsi és tiszteletet parancsoló.
Miközben a részletekben gyönyörködünk, Szicíliában választhatunk, hogy melyik tengerpart fövenyén heveredünk le, hogy feldolgozzuk az élményeket. Amikor azt mondjuk, hogy színes ez a hely, a strandokra ugyanúgy érvényes, mint lenyűgöző kultúrájára: a kavicsostól a homokosig, a fehér és sárga homoktól a fekete plázsokig árnyalatok és textúrák sokféleségével kecsegtet. Taormina Isola Bella-ja hófehér fátyolként nyúlik a Jón-tenger sós vizébe, a déli részen fekvő San Leone arany homokja és élénk éjszakai élete garantál felejthetetlen élményeket, Mondello partjai pedig a jellegzetes halászfalvak hangulatával egészítik ki a sekély víz nyújtotta örömöket.
Az olasz konyha északi hagyományaihoz képest délen kevesebb tészta és több zöldség kerül az asztalra. Imádják kisütni a tökfélék virágait, fűszeres rizsgombócokat álmodnak. A Szicília-fanok körében bizonyára ismerősen cseng az aranchini neve, ez lényegében gömb alakúra formázott és panírozott rizottót jelent. Ugyanígy érdemes megismerkedni a magyar gyomornak is nagyon könnyen befogadható a polpettevel, (nem keverendő a hasonló hangzású polpettivel!) ami húsgombócot takar, némi paradicsomos mártással.
Méltán híres választékát találjuk itt a különleges, helyi desszert-specialitásoknak. A nagy meleg miatt természetesen virágzik a jégkásák, jégkrémek és hűtött édességek kultúrája. Ha erre járunk, ne hagyjuk ki a cassata-t, a krémesen lágy cannoli-t és a granita mellé felszolgált brióst. A kifejezetten édesszájúak számára pedig a frutta martorana marcipánfiguráit javasoljuk.
Pár nap ezen a varázslatos szigeten és a kedélyünk is garantáltan vidámabb lesz, ne lepődjünk meg hát, ha többet mosolygunk és kicsit harsányabbá válunk az itteni hatásoktól.