Dominikára utazol, de még nem ismered a gasztronómiáját? Ezt sürgősen orvosolnunk kell!
Dominikán ételek sokasága várja a vendégeket, levesektől elkezdve a pörköltökön keresztül, a kókuszdióig. A dominikaiak igazán büszkék a konyhájukra, és nem véletlenül. A helyi ételeken kívül afrikai, spanyol és tainói hagyományok is megjelennek ételeik sokszínűségében.
Ezeket próbáld ki mindenképpen:
Mi az, amit biztosan megtalálsz egy trópusi szigeten? Tengeri herkentyűket és zöldségeket természetesen!
A salpicónt fogyaszthatjuk előételként, de akár főételként is. Hozzávalói legtöbbször főtt tenger gyümölcsei, például polip, kagyló, hal vagy garnélarák, de persze szinte bármi kérhető hozzá.
Köretként kérhetünk hozzá pirítóst, rizst, salátát vagy sült krumplit is, és aki szereti, adhat hozzá egy kis lime-ot vagy csípős szószt.
Ez az étel nem más, mint egy pörkölt, amely különböző húsokból áll, például marhahúsból, sertéshúsból, csirkéből vagy kecskéből.
Általában rizzsel és avokádóval szokták tálalni. Dominikán bárhol ehetsz remek Sancocho-t, de a legautentikusabb változatokat pedig megkóstolhatod a helyi éttermekben.
A sült Tostones éretlen főzőbanánból készül és köretként vagy önmagában fogyasztják. Eredetileg még a gyarmatosítás idején került Afrikából a szigetre, de azóta is a dominikai konyha szerves része.
A mangú egy igazi dominikai étel, amelyet pürésített főzőbanánból készítenek.
Ezt az ételt három csapásnak is nevezik, ha tojással, dominikai szalámival és sajttal fogyasztjuk. Ez az étel a felhasznált banántól függően lehet édesebb vagy sósabb, így reggelinek vagy akár vacsorának is tökéletes.
A Dominikai Köztársaság kulturális helyszíneiről és fehér homokos tengerpartjairól híres, azonban egy másik nagyon fontos eleme a RUM!
A dominikai rumok általában lágyabbak és jellegzetes ízviláguk van, ami az országban alkalmazott lepárlási folyamatnak köszönhető.
A rumok cukornádból vagy melaszból készülnek, és gyakori kiegészítői a különböző koktéloknak.
Trópusi szigetország lévén széles választékot találunk az alkoholos és az alkoholmentes italokból.
A Mabí egy Mauby-fa kérgén alapuló karibi ital.
Az őslakosok által használt gyógyító gyökerekből létrehozott mabí italt a szigetlakók ízlésüknek megfelelően alakították.
Bár ennek az italnak különböző változatai is megtalálhatók a különböző országokban, a dominikai mabí édességében és pezsgésében a gyömbérsörhöz hasonlít.
Egyesek szerint gyógyhatású, mások szerint pedig afrodiziákumként is szolgálhat.
Ez nem csak egy ital, hanem nemzeti kincs is. Az őslakosok gyógyteaként használták ezt a főzetet, később a szigeten élő spanyolok adtak hozzá alkoholt.
A Mamajuana mézből, vörösborból, rumból, fakéregből és gyógynövényekből készül.
Az ital gyógyító tulajdonságai miatt, fogyasztják az emésztés elősegítésére is.
Ezt az italt az ország bármelyik bárjában megkóstolhatjuk, de lehetőségünk van arra is, hogy saját magunknak elkészítsük. Lehet vásárolni olyan üveget, amely már tartalmazza a hozzávalókat, így nincs más dolgunk, mint elkészíteni az általunk preferált italt.
A dominikai hagymatea híres gyógyászati eszkösz. Megfázás esetén a dominikai nagymamák biztosan hagymateát főznek, amibe kerülhet hagyma, alma, narancshéj, gyömbér, szegfűszeg és fahéj.
Az összetevőknek köszönhetően pedig egy vöröses színű teát kapunk, aminek illata a karácsonyra emlékeztet.
Az édességekből is széles választékot találunk Dominikán, ahogy a fenti ételekben is megjelent a banán, úgy az édességeknél sincs ez másképp.
Leggyakoribb desszertek közé tartozik a sült banán, de ebben az esetben karamellel leöntve, kókuszreszelékkel megszórva. Emellett még kedvelik a pudigonkat, a mangótortát és a kókuszos tésztát is.
Nem feledkezhetünk meg a gyümölcsökről sem, trópusi helyként számos gyümölcs megtalálható a szigeten, például ananász, banán, mangó, papaya és még más egzotikus fajták is.
Összetevőit tekintve talán furcsának tűnhet, pedig tényleg desszertként fogyasztják. Vörösbabból, cukorból, tejből, kekszből, jamgyökérből, fahéjból, szegfűszegből és mazsolából készül ez az étel.
Ez a desszert egész Latin-Amerikában népszerű, de a Dominikai Köztársaságban valami mégis megkülönbözteti a többi recepttől.
A torta egy szivacsos süteményből áll, amely tele van különböző ízekkel. Általában édes tejben fürdik, és tejszínhabbal borítják.
Bár ez egy nagyon édes desszert, nem negatív értelemben édes.
Ezért tökéletes desszert egy hagyományos dominikai étkezés után.
Ha már jellegzetes desszertekről beszélünk, akkor a listáról ezt a kókuszos jégkrémet nem hagyhatjuk ki.
Ezek a kókuszos jégkrémek igencsak népszerűek, és nem meglepő módon szinte egész évben fogyasztható.
A receptje egyszerű, nem kell hozzá más, mint tej, vanília és kókuszreszelék.
Máris kedvet kaptál utazni? Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk a szervezésben!